majčin dan


Danas sam sva u prošlosti. Hodam zadnjim danima naše obitelji na okupu. Pitam se da li smo ikada imali mira i bili doista sretni. Onako svi. Meni je djetinjstvo bilo baš muka. Meni sa mnom. Nisam uživala u njemu. Bila sam niska, bila sam preširoka, preružna, nikad dovoljno dobra, uvijek prosječna. Puno sam crtala, čitala,pisala, uređivala sobu, to je bio dobar dio. Nisam se snalazila u ljudskim odnosima. Mislim da sam se zapravo tek nakon što je mama umrla krenula dobro osjećati među ljudima. Nakon što sam gotovo dvije godine provela u kući depresivna. Negdje tamo na faksu su stvari krenule drastično na bolje. Jer sam shvatila da su neke boli i neki gubici toliko veliki, da mi se sve ostalo činilo malo i nebitno. Pa sam se otvorila ljudima. I krenula ih slušati i razumijeti. Mogla sam čuti. 

Sa sobom se kvalitetno i manje kvalitetno razgovaram cijeli život, ali nekako sam uvijek bila u grupama kojima nisam pripadala. Prestara za svoje godine. Vršnjaci mi nisu odgovarali, pa vječito starije društvo, pa muško društvo. Žene su se u većim količinama pojavile tek u mojim četrdesetim. Nisam ih baš shvaćala prije.

Dosta sam bila usamljena u mom majčinstvu. Naslonjena na supruga i on naslonjen na mene. Iako imam divne prijatelje, većina njih nema ili nije imala djecu. Nisam baš dijelila svoje svakodnevne procese i pitanja s njima. Jer to nikog ne interesira dok nije u tom. Što mi je potpuno jasno. Nije da ne govorim o djeci, ali kad sam s odraslima, uživam u tom da sam s odraslima i da izgovaramo duge rečenice (pogotovo kad su djeca bila mala) i ne da mi se pričati o svim postignućima i padovima vezanim uz djecu. Naravno da se koji put krene i u to, ali izbjegavam. Mame nema da ju pitam. I kako nje nema, ostali mi nekako nisu toliko važni za razgovor na tu temu.
Osim što sam vrlo otvorena za razgovor i što otvoreno mogu pričati o jako puno stvari, o nekim stvarima ne pričam. Ne zato što se sramim, nego zato što su mi intima. Neke stvari su neka naša mala zatvorena sjećanja i nisu za dijeljenje sa cijelim svijetom.


Moja mama je bila divna žena s kojom sa provela puno sati razgovarajući o svemu i svačemu. Dosta puta je bila na tapeti šira obitelj jer smo odrasli u nekim nevoljama. Ali sve je to život i mislim da je rijetko kog zaobišao ;).
Bila je mirna, mila i brižna. Nekad sam ju zvala Magna Mater jer se brinula za sve i svakom je željela biti od pomoći. I govorila da ako ne možeš pomoći, bar nemoj odmoći. Trudim se živjeti po tom principu.
 

Imale smo svoje dnevne rituale i uživale smo u njima. Dok se kuhao ručak pile smo kavu i pričale. Sad znam koliko je to bilo puno i važno. I koliko su to dragocjeni trenuci. Imala je nevjerojatno dobro mjeru za prenijeti mi nešto intimno, a da ne bude previše intimno, da ne otkriva podatke koje dijete ne želi čuti, a da svejedno dobijem informaciju koja mi je potrebna.
Ono što me oduvijek fasciniralo je da je mogla biti istovremeno dobra prijateljica i majka. Znala je vrlo brzo povući crtu. Nemam pojma kako joj je to uspijevalo. Znala je za svaku moju ljubav i što se događa u kojem odnosu, sve sam joj govorila (isto tako, bez nepotrebnih detalja ;)). Mogla sam joj sve reći i nikad me nije osuđivala, iako često nije zbog različitosti karaktera razumijela neke moje pobude. Kad me doista nije razumjela, onda je dolazio tata s objašnjenjima zašto sam nešto napravila i što sam mislila. On me je znao, ali nije razumio. Znao je ono što je njemu bilo slično, ali kako sebe nije često razumio i na neki naćin prihvaćao, tako je i ovdje izostajalo prihvaćanje. Sad kad sam majka, radije bih da ih razumijem nego da mi je jasno zašto nešto je ovako ili onako. Iako je dobro imati pogled i s jedne i s druge strane.
Nadam se da će moja djeca u meni imati barem desetinu onoga što sam ja imala od moje mame. Nadam se.

You may also like

Prijavite se na Newsletter

Prijavite se na mailing listu, primajte kupone za popust, obavijesti o novim radovima u shopu i nadolazećim radionicama.
Ime
Email adresa