Odnosi

Kraj ljeta se bliži. Osjećam promjenu energije i ubrzano kretanje svega. Smiraj i gledanje u daljinu je iza mene. Osluškivalo se puno, razmišljalo se puno. Osjećalo se puno. Ma koliko sam željela da neke stvari budu samo zabava, opuštenost i ljepota, život mi je podijelio druge karte.

Ova dva najjača ljetna mjeseca su bila emocionalno jako intenzivna. Zapravo je ispalo da sam se jako bavila svim mogućim odnosima. Odnosi su ionako ključ našeg života i zapravo nikad nisu po strani, samo je riječ o tome da li sve teče ili je sve jako dinamično i burno. Ovo je bilo burno.

Najintenzivniji su mi bili odnosi roditelji- djeca- supružnici (ili parovi). Sve se vrtilo oko tog. Neke davne, pomalo zaboravljene stvari, one pod tepihom su dignute i jako protresene. Nisam se nigdje uspjela sakriti od same sebe, a bogme ni drugima oko mene to nije baš uspjelo.
Odrastanje, način na koji komuniciramo s roditeljima, način na koji komuniciramo s djecom… Sve se izbijalo na površinu. Način na koji komuniciramo s roditeljima sad kad smo odrasli i na koji oni komuniciraju s nama. Kakvi smo u intimnim odnosima, koliko smo jasni u izricanju svega što nas muči i sveg što osjećamo.

Na trenutke je bilo burno i totalno iscrpljuće. Na trenutke je bilo jako sjetno i tužno. Kad sve one neprežaljene stvari izbiju na površinu. Kad se gubitci i rane ne mogu sakriti. Osjećaji napuštenosti i ostavljenosti. Bilo da je riječ o gubitku jer je netko umro, bilo da je riječ o gubitku nekog zbog nerazumijevanja.
Neki odnosi oko mene su se transformirali u čvršće zajednice, veze u kojima smo se spremni jače obvezati nekom. Zrelim pogledom pogledati sebe i drugog, bez velikih iluzija, vidjeti tko smo mi i tko je onaj kraj nas sa svim prednostima i manama.

Roditelji koji umru, roditelji koji su stari i bolesni, roditelji koji totalno ne razumiju svoju djecu, roditelji sa svim svojim očekivanjima i zabludama. Djeca koja pokušavaju dati sve što mogu i najbolje što znaju. Ljudi. U svom svojem rasponu. Bilo je jako, jako intenzivno i gotovo da osjećam olakšanje jer se fokus sa sveg tog miče na nešto drugo. Počinje priprema za novu školsku godinu (novi početak), moja priprema za nove projekte koji sad kreću. Sve mi se sad to čini kao dječji vrtić naspram ovog prođenog.

Jako, ali baš jako me zanima kako je vaše ljeto prošlo. Da li ste se bavili sa sličnim stvarima ili ste više bili u modu more-ljudi-obale.

You may also like

Prijavite se na Newsletter

Prijavite se na mailing listu, primajte kupone za popust, obavijesti o novim radovima u shopu i nadolazećim radionicama.
Ime
Email adresa